Okan Şen  
Özel Haber  
26 Nisan 2020  

Konunun uzmanları Korona virüs (Kovid-19) ün tarihteki büyük örnekleri ile beraber en yaygın ve insan hayatını en fazla etkileyen nadir küresel salgınlardan biri olduğunu söylüyor. Söz konusu pandemilerin çoğunun eski dönemlerde ortaya çıkmış olması veya hakkında bilgi alabileceğimiz yazılı kaynakların eksik olması, o tarihlerdeki istatistik bilgi tutma metotlarının etkin olmaması ve tabi ki bilgisayar sistemlerinin olmaması uzmanları yanıltıyor veya kesin hüküm vermekten kaçındırıyor olabilir.

Güncel salgının daha öncekilerle kıyaslanması işini ehline bıraksak da Kovid-19 un teknoloji ve iletişim çağının pandemisi olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz. Yalnızca bu çağda ortaya çıkmış olma özeliği bile Kovid-19 için sonuçlarının çok yönlü olarak araştırılmasını ve analiz edilmesini gerekli kılıyor.

Korona virüsün dünyada ilk gündem olmaya başladığı günlerden başlayarak yapılan araştırmalarda, internet kullanımı, sosyal medya paylaşımları ve global iletişim sistemlerinin ağ trafiklerinde ciddi bir artış göze çarpıyor.

Kovid-19’un sadece bahsi bile sosyal medyayı epey meşgul etmiş görünüyor. Veri analizi şirketi Adba Analytics tarafından 21 Ocak – 11 Mart 2020 arasında yapılan sosyal medya analizine göre virüs hakkında dünyada 275 milyonun üzerine paylaşım yapıldı. Aynı dönemde Türkiye’den yapılan virüs hakkındaki paylaşım sayısı 6.5 milyon

Bu dönemde dünyada ve Türkiye’de en çok kullanılan hashtag (başlık etiketi) lerin kullanım sıralamasında ilk üç sırayı virüs alırken #China ve #Wuhan gibi dolaylı hashtagler bile üst sıralardan hiç inmeyerek iki milyonun üstünde kullanıldılar.
 

  Dünya sıralaması

1

#coronavirus

27.000.000+

2

#COVID19

9.700.000+

3

#CoronavirusOutbreak

2.500.000+

  Türkiye sıralaması

1

#Corona

520.000+

2

#coronavirus

430.000+

3

#virüstürkiyede

200.000+

21 Ocak – 11 Mart 2020 arasında hashtag kullanım sıralaması


İnternet kullanım artışı elbette sadece virüsü konu edinen paylaşımlarda değil. Anadolu ajansının haberine göre evde kalma kampanyaları, sokağa çıkma yasakları, okulların kapalı olması ve uzaktan eğitim kampanyalarının da etkisi ile günlük ortalama 4 saat olan internet ve sosyal medya kullanımımız 8 saatin üzerine çıkmış durumda.

İş ve çalışma hayatının nasıl değiştiğini gösteren bir diğer açıklama ise dünyanın ikinci büyük mobil operatörü olan Vodafone kaynaklı. Avrupa’da 12 ülkede 120 milyon müşterisi olan şirket, virüs öncesine göre insanların çoğunlukla evde çalışmaya yöneldiğini ve bunun müşterilerinin internet kullanımını %50 arttırdığını açıklıyor.

Diğer taraftan cihaz kullanım verilerinde de virüs etkisi çok rahat görülebiliyor. Statistica Veri Platformunun araştırmasına göre 2020 yılının Mart ayı boyunca bazı donanım ürünlerinin kullanımındaki artış oranları şu şekilde oldu;


Aynı platform, araştırmalarında haber takibinin %36, Netflix gibi platformlardan film izleme oranının %27, mesajlaşma servislerini kullanma sürelerinin %22 ve sosyal medyada geçirilen vaktin de %21 arttığı sonucuna varmış.

İnternet kullanımının bu denli artışı kimilerini yakında internetin çökeceğine inandırmış olsa da henüz bu gerçekleşmedi. Buna rağmen hızının süreçten hiç etkilenmediğini söyleyemeyiz. Altyapı bir miktar zorlanıyor olmalı ki 15 Nisan 2020 tarihinde yayınlanan araştırma sonucuna göre salgın öncesi ile kıyaslandığında Amazon’un kullanım performansı %79 düştü. Bu düşüş Facebook için 58%, Twitter için %43 ve Youtube için %29.

Şekilde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) web sayfasının Mart 2020 ‘ye kadarki altı aylık dönemde aldığı ziyaret sayılarının değişim grafiği görünüyor. Grafik, örgütün sayfasını barındıran sunucuların salgın döneminde nasıl fazla mesai yaptığını gözler önüne seriyor.


Görünen o ki pandemi süresince bu rakamlar bir miktar daha artabilecek. Dünün sosyallik, örgün öğretim, takım çalışması tavsiye edilen dünyasından bugünün tüm kanallardan sosyal izolasyon uyarısı yapılan dünyasına geldik. Açık-ofis kavramının yerini de home-ofis almış durumda.

Bakalım Covid-19 bizi başka nelerden mahrum edecek veya bize ne gibi yeniliklerin kapısını açacak?

Bilişim, İletişim, İnternet altyapısı sizin için ayakta kalıyor.
Siz de lütfen #evdekalın

 

YASAL UYARI:  Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları Türkiye Sağlığı'na aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Türkiye Sağlığı.com tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

 

Paylaş



Güncel Yayınlar

AYBÜ Tıp Fakültesi - COVID-19 PANDEMİSİ kitabı yayınlandı.


Korona şiirleri

Kara bulut gibi  durdu karşımda 
Yağmur beklenirken, dolu tufanı
Hastalık içimde ateşli anda
Dualar yetişti gördü bu canı

Geceler uykusuz hasret rüyaya
Döşekler sertleşmiş  benzer kayaya 
Yorgan ağırlaşmış hasret havaya
Dualar yetişti gördü bu canı

Covid-19 ve Dua / Prof. Dr. Mustafa Güneş

Devamını okumak için tıklayın

 



Facebook